Jaarverslag 2021

Amref Flying Doctors werkt aan een gezond en sterk Afrika. In ons jaarverslag leest u over onze activiteiten en de resultaten van ons werk.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Blader door ons jaarverslag!

Kijk hier voor het jaarverslag én de jaarrekening in de PDF

 

 

 

"Afrikaanse groei en Nederlandse verbinding in jaar vol contrasten"

De coronacrisis heeft wederom laten zien dat Afrika nog steeds op de laatste plaats komt. Dat is een pijnlijk besef. Maar het zorgt er ook voor dat we als Afrikaanse organisatie nog strijdlustiger in actie zijn gekomen. Deze crisis is aangegrepen om als continent nog beter voorbereid en zelfredzaam te worden bij een volgende pandemie.

De context waarin wij werken

Waar wereldwijde vijand Covid-19 in het Westen wordt bestreden met boosterprikken, heeft Afrika, met een vaccinatiegraad van gemiddeld 11% (feb 2022), een tekort aan vaccins. Terwijl Afrika de minste broeikasgassen uitstoot wordt het continent geteisterd door de effecten van klimaatverandering. Gelukkig is er ook goed nieuws.

Een greep uit de resultaten

Wij werken in vier thema's. Lees hier de belangrijkste resultaten van 2021.

Mijn lijf, mijn leven

Iedereen heeft recht op een gezond en veilig leven. Voor veel meisjes en jonge vrouwen in Oost-Afrika is dit niet vanzelfsprekend. Daarom zorgen wij dat problemen zoals meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en ongewenste zwangerschappen voorkomen kunnen worden. In 2021 gaven we seksuele voorlichting aan ruim 15.000 (jonge) mensen.

Schoon water, goede hygiëne

In Oost-Afrika heeft twee op de vijf mensen geen drinkbaar water. Het vervuilde drinkwater veroorzaakt vaak diarreeziektes. Vooral kinderen zijn hiervan de dupe. Wij zorgen voor proper drinkwater, riolen én wc's. In 2021 hebben we 4,9 miljoen mensen bereikt met proper water, sanitaire voorzieningen en een goede hygiëne. We lieten ruim 45.000 mensen een veilig toilet bouwen.

Meer opgeleide zorgverleners

In Afrika is een enorm tekort aan goed opgeleid medisch personeel. 1 Op de 2 mensen krijgt geen medische zorg. Daarom leiden we op grote schaal  zorgverleners op in Afrika. We trainden zo’n 325.000 zorgverleners in de strijd tegen het coronavirus. Meer dan duizend jonge mensen studeren momenteel aan onze medische universiteit in Kenia.

Medische zorg voor iedereen

Iedereen moet gebruik kunnen maken van medische zorg zonder daardoor in de financiële problemen te komen. Daarom vertellen we mensen over het belang van een zorgverzekering. In Kenia meldden het afgelopen jaar 29.000 vrouwen en hun gezinnen zich aan voor een zorgverzekering, nadat zij hierover waren voorgelicht door hun lokale zorgverlener.

Het coronavirus bestrijden

Amref Flying Doctors heeft meer dan 325.000 zorgverleners in Afrika getraind op coronabestrijding. Bekijk de infographic.

Jaarverslag_uitgaven

Wie steunden ons in 2021 en waar gaven we het geld aan uit?

Amref Flying Doctors zet zich samen met donateurs, de overheid en partners in voor een gezond en sterk Afrika. Van onze totale uitgaven is 86% besteed aan gezondheidsprogramma’s in Afrika en voorlichting daarover in Nederland en Vlaanderen. Bekijk onze afbeelding waarin duidelijk wordt wie ons in 2021 steunden en waar het geld aan uitgegeven is.Jaarverslag_uitgaven

Onze gamechangers

Lokale zorgverlener Shemsya

Shemsya is een lokale zorgverlener in Oromia, Ethiopië. Ze werkt met passie en overtuiging om de gezondheid van haar dorpsbewoners te waarborgen. Dat doet ze de klok rond. En nu, in tijden van corona, is haar werk extra belangrijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Shemsya gaat dan ook onvermoeibaar door.

Verloskundige Dorcas

Duizenden zorgverleners zetten zich al meer dan twee jaar in om het coronavirus te bestrijden. Dorcas Nabwire is een van hen. Ze werkt als verloskundige in Kibera, één van de grootste sloppenwijken ter wereld in Nairobi, Kenia. Dorcas is trots op wat ze doet: “Mijn werk is simpelweg het mooiste wat er is."

Laborante Esther

“De testen die ik uitvoer geven mij en mijn collega’s inzicht in hoe het gaat met de gezondheid in de gemeenschap, bijvoorbeeld die van zwangere vrouwen.” Als leidinggevende houdt de 29-jarige Keniaanse Esther de gezondheid goed in de gaten  op het laboratorium van het Emali-ziekenhuis in Makueni. Maar de zwangerschapstestuitslage baren haar zorgen.

Een jaarverslag inzien uit een eerder jaar? Dat kan. Deze zijn op aanvraag beschikbaar.

delen
Teken het manifest tegen meisjesbesnijdenis!
Doneer nu