Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op vragen die vaak aan ons worden gesteld. Staat je vraag er niet bij, stel dan je vraag aan onze medewerkers. Je bereikt ons op +32 (0)456 41 89 51 (op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur) en via info@amref.be.

Over Amref Flying Doctors

 • Wat is Amref Flying Doctors?

  Amref Flying Doctors is een organisatie die werkt aan een sterk en gezond Afrika. Want wie gezond is, kan een beter leven opbouwen. Zo kunnen mensen ontsnappen aan armoede.

  We zijn een Afrikaanse organisatie en gaan uit van de eigen kracht van de Afrikaanse bevolking. We leiden Afrikaanse mensen op, bieden basiszorg en geven voorlichting. Ook praten en werken we samen met overheden. Samen werken we aan een blijvende verbetering van de gezondheid van mensen in Afrika. Bekijk hier een korte video over het werk van Amref Flying Doctors.  

  Amref in Nederland en Vlaanderen zamelt geld in om de gezondheidssituatie van jonge vrouwen in Afrika te verbeteren. Daarnaast vragen we aandacht voor onze projecten in de samenleving en de politiek. Zo krijgen we nog meer steun.

   

 • Hoe is Amref Flying Doctors ontstaan?

  In 1957 richtten drie artsen de Flying Doctor Service of East Africa op. De eerste stap werd gezet door Dr. Michael Wood. Zijn motto luidde: 'als de zieken niet naar de dokter kunnen komen, dan moet de dokter naar de mensen toe'. Dus pakte hij gewoon zelf de stuurknuppel van zijn vliegtuig beet.

  Meer weten over het begin van Amref en wat we sindsdien hebben gedaan? Lees dan verder over Amref Flying Doctors toen & nu.

 • In welke landen werkt Amref Flying Doctors?

  Ons hoofdkantoor staat in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Verder hebben we kantoren in zes andere Afrikaanse landen: Oeganda, Tanzania, Ethiopië, Senegal, Zuid-Afrika en Zuid-Soedan. Van daaruit werken we voor het oosten en zuiden van Afrika.

  Met onze opleidingsprogramma’s in Oost-Afrika bereiken we veel mensen. Ze kunnen nu op afstand leren, bijvoorbeeld met apps voor op de mobiele telefoon. Zelfs mensen in andere Afrikaanse landen volgen nu onze medische opleidingen en bijscholingscursussen voor verpleegkundigen, bijvoorbeeld in Tunesië, Eritrea en Nigeria.

  Naast onze vestigingen in Afrika hebben we ook kantoren in andere landen, zoals in Nederland en Vlaanderen. Daar zoeken we steun voor onze projecten in Afrika.  We geven informatie over hoe de situatie er is en laten de resultaten zien van onze aanpak.

 • Waarom is Amref Flying Doctors anders dan andere ontwikkelingsorganisaties?

  Ons hoofdkantoor staat in Kenia, en 90% van onze medewerkers is Afrikaans. Dát is onze kracht, want wij geloven in Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen. Zo werken we aan projecten die de leefomgeving in Afrika verbeteren. Dat maakt Amref de belangrijkste organisatie voor de ontwikkeling van gezondheidszorg op het Afrikaanse continent.

 • Hoe komt Amref Flying Doctors aan geld?

  Als particuliere hulporganisatie zijn we afhankelijk van donaties. We krijgen geld van stichtingen, bedrijven en particulieren. Ook u kunt ons steunen.

 • Hoe besteedt Amref Flying Doctors mijn geld? Hoeveel gaat er naar Afrika?

  In 2022 was ons kostenpercentage 16 procent. Dat ligt ruim onder de CBF-norm van 25 procent. Van iedere euro ging in 2022 € 0,84 direct naar een gezond en sterk Afrika. Kijk voor meer informatie in ons jaarverslag.

 • Ontvangt Amref Flying Doctors steun van de Nederlandse overheid?

  Op dit moment zijn we een van de 25 partners van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvoor ontvangen we geld voor onderstaande programma’s.

  Samen met Achest, HAI en Wemos vormen we het Health Systems Advocacy Partnership (HSA). Samen werken we voor goedwerkende gezondheidssystemen. Daarnaast zitten we in de Yes I do-alliantie. Hierin werken we samen met Plan Nederland, Choice for Youth and Sexuality, KIT en Rutgers tegen ongelijke rechten tussen mannen en vrouwen.

  Naast deze partnerschappen werken we samen met Akvo, ICCO, RAIN, Simavi en Waste in de WASH Alliance. In 2016 hebben we extra middelen gekregen om die samenwerkingen voort te zetten.

 • Waarom zet Amref Flying Doctors ambassadeurs in?

  Ambassadeurs schenken hun tijd en inzet. Zo helpen ze onze boodschap en de verhalen van jonge vrouwen in Afrika te verspreiden. De ambassadeurs worden daar niet voor betaald.

Vragen van donateurs

 • Ik wil Amref Flying Doctors graag steunen. Hoe kan ik dat doen?

  Bedankt dat u ons wilt steunen! Daar zijn we heel blij mee. Word donateur of sponsor. Zo geeft u mensen in Afrika kansen op een betere gezondheid én dus een betere toekomst.

  U kunt geld doneren via NL68ABNA0707070457. Of u kunt Amref in uw testament zetten.

 • Ik wil met mijn school een project van Amref steunen. Kan dat?

  Ja, ook met uw school of vereniging kunt u ons steunen. Fijn dat u dat overweegt!

  U kunt bijvoorbeeld een activiteit organiseren om geld op te halen en dat aan ons doneren. Kijk hiervoor op onze actiepagina. Wilt u een bepaald project steunen? Dat kan ook! Neem dan contact met ons op via info@amref.be of +32 (0)456 41 89 51.

  U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur.

 • Ik wil als bedrijf steunen, wat zijn de mogelijkheden?

  Wat fijn dat u ons als bedrijf wilt steunen! Neem contact op met de afdeling Partnerships op +32 (0)456 41 89 51 om de mogelijkheden te bespreken.

 • Ik wil het liefst voor een bepaald project sparen. Kan dat?

  Ja, u kunt voor een bepaald project sparen. Wij nemen wel de vrijheid om ingezameld geld aan andere, vergelijkbare projecten uit te geven als de behoeften daar groter zijn.

  Wilt u meer weten? Bel ons dan op +32 (0)456 41 89 51.

  U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur.

 • Ik heb medicijnen, medische apparatuur of spullen over. Kunnen jullie die gebruiken?

  We sturen geen (medische) hulpgoederen naar Afrika. U kunt misschien wel de Stichting Medic helpen, want zij doen dat wel.

 • Wordt Amref Flying Doctors erkend door het CBF?

  Ja, wij worden erkend door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). 

  Het CBF is een onafhankelijk bureau dat controleert of we op een goede manier geld inzamelen en uitgeven. We mogen bijvoorbeeld maximaal 25% van de opbrengst uitgeven voor het inzamelen van geld. Verder moet ons bestuur bestaan uit onafhankelijke leden en moeten de financiële gegevens duidelijk en openbaar zijn.

  Zie je de CBF-erkenning bij een goed doel? Dan weet je dat het CBF het goede doel streng heeft beoordeeld en dat alles goed is. De erkenning geldt vijf jaar en beoordeelde organisaties worden tussentijds beoordeeld.

  Voor vragen, informatie en een lijst van beoordeelde goede doelen kun je het CBF bellen op +31 (0)20-4170003 of de website bezoeken.

 • Is Amref Flying Doctors aangemeld bij een brancheorganisatie?

  Ja, we zijn aangesloten bij Partos, een Nederlandse branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking en bij Goede Doelen Nederland, de vereniging waar ruim 150 erkende grote en kleine goede doelen bij zijn aangesloten.

 • Werven jullie donateurs op straat en aan de deur?

  Ja, u kunt onze wervers tegenkomen aan de deur, op straat of op evenementen. Onze wervers dragen rode Amref-kleding en een badge met een ID. Ze vragen nooit om geld. Ze  zullen dus nooit met collectebussen langs de deuren gaan. Het enige wat onze wervers vragen is om een formulier in te vullen voor een maandelijkse donatie. Bekijk waar we deze week werven.

  Het werven van nieuwe donateurs aan de deur of op straat is erg belangrijk. Want dankzij onze maandelijkse donateurs kunnen we werken aan een betere gezondheidszorg in Afrika.

 • Collecteert Amref Flying Doctors?

  Nee, op dit moment collecteren we niet. We komen alleen aan de deur om structurele donateurs te werven, die ons maandelijks met een vast bedrag willen steunen.

 • Hoe kan ik mijn donatie aanpassen of opzeggen?

  Wilt u uw gift aanpassen of opzeggen? We regelen dit natuurlijk voor u.

  U kunt eenvoudig zelf uw donatie (bedrag of periode) aanpassen via onze website.  

  Wilt u uw donatie opzeggen? Bel ons dan op +32 (0)456 41 89 51. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 16:00 uur.

  Let op! Opzeggen is altijd gratis! Maak geen gebruik van websites die u tegen betaling helpen met het opzeggen van uw gift. Natuurlijk vinden we het jammer dat u overweegt om uw donateurschap op te zeggen, maar we brengen dit uiteraard kosteloos voor u in orde.

 • Hoe kan ik mijn machtiging opzeggen?

  Mede dankzij uw bijdrage hebben we de gezondheidszorg in Afrika structureel kunnen verbeteren. Hartelijk dank daarvoor!

  Besluit u toch om ons werk in Afrika niet langer te steunen? Bel dan naar +32 (0)456 41 89 51, zodat we dit snel en eenvoudig voor u in orde kunnen maken. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag, tussen 09:00 en 16:00 uur.

  U kunt er ook voor kiezen om uw donatiebedrag te verlagen. Dat kunt u eenvoudig zelf doen via onze website.  

  Let op! Opzeggen is altijd gratis! Maak geen gebruik van websites die u tegen betaling helpen met het opzeggen van uw donatie. Natuurlijk vinden we het jammer dat u overweegt om uw donateurschap op te zeggen, maar we brengen dit uiteraard kosteloos voor u in orde.

Veel gestelde vragen over nalaten

 • Waarom zou ik Amref Flying Doctors opnemen in mijn testament?

  Er zijn miljoenen kwetsbare mensen in Afrika die geen goede medische zorg krijgen. Wij hebben nog een lange weg te gaan om hen – en ook toekomstige generaties – de kansen te geven waar ieder mens recht op heeft. Daarom hopen wij dat u ons ook via een nalatenschap steunt in onze missie. Meer over nalaten aan Amref.

 • Waarom moet ik een testament opstellen, gaat dat niet vanzelf?

  Zonder testament worden uw bezittingen na uw overlijden verdeeld volgens regels die zijn vastgelegd in de wet. Alleen met een testament kunt u ook een goed doel als Amref Flying Doctors begunstigen.

 • Hoe weet ik dat mijn steun goed wordt besteed?

  Wij zijn aangemerkt als ANBI, uw steun gaat dus voor 100% naar Amref Flying Doctors. Ieder jaar publiceren wij alle vorderingen en resultaten in ons jaarverslag. Elk jaar, sinds de oprichting in 1957, krijgen meer en meer mensen toegang tot goede zorg en een beter leven. Daarvoor blijven wij ons inzetten.

 • Met welke gegevens kan ik Amref opnemen in mijn testament?

  Als u Amref Flying Doctors wilt opnemen in uw testament, zijn voor de notaris deze gegevens van belang: Stichting African Medical Research Foundation Nederland, gevestigd te Leiden (Nederland), KvK -nummer 41150298.

 • Betaal ik belasting over mijn gift aan Amref?

  Nalaten aan een goed doel is belastingvrij. Amref hoeft geen erfbelasting te betalen over een erfenis. Dit vanwege onze ANBI-status als “Algemeen Nut Beogende Instelling”. Wat u ons nalaat kan hierdoor 100% besteed worden aan ons goede doel: gezonde mensen en daardoor minder armoede in Afrika.

 • Kan ik met iemand contact opnemen over Nalaten?

  Ja, u kunt opnemen met onze Relatiemanager Nalaten, Manda Wassenaar, via e-mail: nalaten@amref.nl of telefonisch via +31 (0)71 576 94 76 .

Contact

Overige vragen

 • Stuurt Amref Flying Doctors mensen naar projecten?

  Nee, we hebben in Afrika geen Vlaamse of Nederlandse vrijwilligers nodig. Ruim 90% van de mensen die voor Amref werken, hebben een Afrikaanse nationaliteit. Juist omdat we een Afrikaanse organisatie zijn, behalen we zulke goede resultaten.

 • Kan ik een project in Afrika bezoeken?

  Dat kan jammer genoeg niet. Onze collega’s in Afrika werken hard aan het verbeteren van de gezondheid in Afrika, dus we willen hen niet onnodig belasten.

 • Wat doet Amref Flying Doctors aan anticonceptie in Afrika?

  Anticonceptiemiddelen, zoals condooms, spiraaltjes en de pil, zijn een belangrijk onderdeel van goede gezondheidszorg. Hieronder valt ook een goede voorlichting over het gebruik van veilige, doeltreffende en betaalbare anticonceptie. En de middelen moeten natuurlijk daadwerkelijk verkrijgbaar zijn.

  Als vrouwen minder kinderen krijgen en meer tijd plannen tussen hun verschillende bevallingen in, gaat niet alleen hun gezondheid erop vooruit, maar ook hun eigen ontwikkeling. En wanneer meisjes in staat zijn om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, gaan zij langer naar school en kunnen zij zich op economisch vlak ontwikkelen.

  Wij willen dat mensen goed geïnformeerd hun eigen keuzes kunnen maken. Zodat ze voortaan zelf kunnen bepalen of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen krijgen. Daarom geven wij seksuele voorlichting en praten we met ziekenhuizen en overheden om anticonceptiemiddelen beschikbaar te stellen.

 • Wat doet Amref Flying Doctors aan haar CO2-uitstoot?

  We doen ons best om klimaatneutraal te werken. Dat betekent dat we goed kijken naar de CO2-uitstoot van ons vliegverkeer, en dat we dit terug in balans brengen via een energieproject voor de toekomst.

  In ons werk verminderen we de CO2-uitstoot van onze vliegreizen zoveel mogelijk. Verder werken we samen met de Climate Neutral Group die onze CO2-voetafdruk berekent. En die voetafdruk maken we weer goed. Dat doen we via het energieproject ‘Cookstoves’ in Oeganda, Tanzania en Kenia. 

  Ook op ons kantoor in Nederland werken we aan duurzaamheid. Ons kantoorpand is energiezuinig en heeft energielabel A. We letten goed op ons energieverbruik en we stimuleren onze medewerkers om reizen binnen Nederland zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te doen.
   

 • Wat verdient de directeur van Amref Flying Doctors?

  Het brutosalaris van onze directeur staat elk jaar in de jaarrekening. Die kunt u hier vinden.

 • Wat is het salarisbeleid van Amref Flying Doctors?

  De leden van onze Raad van Toezicht ontvangen geen salaris of andere vergoeding voor hun werk. Reizen die zij maken voor hun werk voor ons betalen zij zelf - behalve als onze leden een reis maken voor een opdracht en/of functie binnen ons netwerk in het buitenland. We betalen alleen echte kosten waarvan we een bon of factuur zien.

  Onze directeur is in loondienst en haar jaarinkomen staat elk jaar in de jaarrekening. Die kunt u hier vinden. Haar salaris spoort met de beloningsregeling voor directeuren van de branchevereniging Goede Doelen Nederland (GDN). 

  Al onze andere medewerkers betalen we volgens de salarisschalen die in onze arbeidsvoorwaarden staan. Ze verdienen allemaal minder dan de directeur. Ieder jaar verhogen we de salarissen volgens de CBS-index voor cao-lonen in de sector 'Overige dienstverlening', waar goede doelen onder vallen. Periodiek beoordelen we de salarisopbouw en onze belangrijkste arbeidsvoorwaarden opnieuw. Dat betekent dat we onze arbeidsvoorwaarden vergelijken met die van soortgelijke organisaties. We vinden het belangrijk dat onze arbeidsvoorwaarden ongeveer hetzelfde zijn. De berekening en vergelijking hebben we voor het laatst gemaakt in 2022.

  De Remuneratiecommissie van de Raad van Toezicht let op onze betalingsbeleid en evalueert het dagelijks.

 • Belegt Amref Flying Doctors?

  Soms hebben we geld niet meteen nodig voor onze projecten. Bijvoorbeeld omdat een programma wel drie of vier jaar duurt, terwijl we het geld ervoor al op onze rekening hebben staan. Dan kijken we wat slim is. 

  Soms is het slim om het geld gewoon op de bankrekening te laten staan, zodat we rente ontvangen. In andere situaties is het slimmer om het geld te beleggen, zodat we rente én koerswinst kunnen krijgen. 

  Wat het beste is, hangt af van verschillende dingen. Hiervoor laten we ons adviseren door experts en we nemen geen onnodige risico's. Ook hebben we eisen over duurzaamheid waaraan onze beleggingen moeten voldoen.

  In onze jaarrekening lees je hoeveel ons geld aan rente en koerswinst oplevert. 

 • Mijn vraag staat er niet bij. Kan ik iemand van Amref Flying Doctors spreken?

  Natuurlijk! We geven graag een antwoord op al uw vragen. Stuur ons een e-mail via info@amref.be of bel +32 (0)456 41 89 51.

  U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur.

delen
Helpt u de slachtoffers in Kenia?
doe een gift