Saskia Noort

Saskia Noort vindt dat meisjes en jonge vrouwen recht hebben op vrijheid en gelijkheid en eigen keuzes moeten kunnen maken. In veel landen hebben vrouwen die mogelijkheid nog niet. Zo zijn op dit moment 200 miljoen vrouwen in 29 landen in Afrika en Azië besneden. Dit gebeurt tijdens het overgangsritueel waarin meisjes vrouw worden, wat vaak geen vrijwillige keuze is. Saskia wil dat deze pijnlijke en gevaarlijk traditie stopt. Daarom zet zij zich sinds 2017 in als ambassadeur voor Amref Flying Doctors.

Als ambassadeur voor Amref Flying Doctors is Saskia Noort met ons meegegaan op reis naar Tanzania. Daar heeft ze het feestelijke overgangsritueel van een Masai-meisje bezocht, een overgangsritueel zónder de traumatische besnijdenis. Dit was lang ondenkbaar. Maar dankzij onze langdurige inzet is het toch gelukt de Masai te overtuigen.

Meisjesbesnijdenis bespreekbaar maken en stoppen

Het thema meisjesbesnijdenis raakte Saskia al eerder, voordat ze ambassadeur werd. In een documentaire over meisjesbesnijdenis vernam ze dat 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden zijn. En dat ieder jaar weer drie miljoen meisjes het risico lopen om besneden te worden.

Om meisjesbesnijdenis tegen te gaan, wil Saskia Noort er samen met Amref Flying Doctors voor strijden dat meisjesbesnijdenis helemaal stopt tegen 2030. Het onderwerp moet dan ook bespreekbaar worden, vindt ze.

Saskia: “Het is niet echt een sexy thema. Veel mensen die ik erover aanspreek keren zich een beetje af, ze hoeven de details niet te weten. Je moet er als vrouw ook niet aan denken dat dat gebied wordt weggesneden. Maar dat gebeurt dus wereldwijd, en op hele grote schaal. Ik wil dan ook best benoemen dat je clitoris wordt afgesneden en je vervolgens dicht wordt genaaid daar beneden. Want de besnijdenis neemt meisjes niet alleen hun volledige seksualiteit af, maar iedere vorm van levensplezier. Want deze meisjes kunnen niet meer goed plassen, niet meer goed vrijen en hun kind alleen op een zeer pijnlijke manier ter wereld brengen.”

Nice, het dappere Masai-meisje​

Intussen staan steeds meer Afrikaanse meisjes en vrouwen zelf op om zich uit te spreken tegen meisjesbesnijdenis. Zoals het dappere Masai-meisje Nice Leng’ete. Toen Nice acht jaar oud was, liep ze samen met haar zus van huis weg. Zij zou worden besneden door haar oom. Maar Nice keerde terug naar haar stam om te praten met de stamoudsten. Zo startte ze eigenlijk dit project. Nu is Nice de internationale ambassadeur van Amref Flying Doctors.

Saskia Noort: “Meisjes die hun stam ontvluchten, dat is hardcore thrillermateriaal. Je kunt je als westerse vrouw niet voorstellen dat dit soort gruwelijkheden kunnen horen bij het leven van een vrouw. Het grijpt mij enorm aan. Er gebeuren natuurlijk veel goede dingen. 16.000 meisjes worden nu níet besneden en dat is mooi. Maar dat cijfer valt in het niet bij de drie miljoen vrouwen die dit jaar wel worden besneden. Er is dus nog heel veel te doen.”Vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen.

Vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen

Saskia: “Ik ben ongelooflijk trots dat Amref Flying Doctors mij heeft gevraagd om ambassadeur te worden en me in te zetten tegen meisjesbesnijdenis. Ik neem deze taak graag op me. Het ligt in het verlengde van waar ik al jaren voor strijd: vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen. Ik hoop oprecht dat ik iets kan betekenen voor deze jonge meiden in Afrika. En dat ik iets kan bijdragen aan het uit de wereld helpen van deze vorm van vrouwenverminking.” 

Om deze video te bekijken moet je de marketing cookies accepteren.

delen
Draagt u bij aan goede zorg in Afrika?
doe een gift