Ik dacht dat meisjesbesnijdenis goed was

Meisjesbesnijdenis was altijd een belangrijke traditie binnen de Masai-stam waar Merin Ole Mushanka (70) vandaan komt. Als stamoudste is hij een van de meest invloedrijke personen binnen zijn gemeenschap. Merin: "Ik wist niet wat meisjesbesnijdenis betekende, we vonden het allemaal normaal en goed."

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

Traditie

"Het was een regel binnen onze cultuur dat elk meisje besneden moest worden om vrouw te kunnen worden. En het was ongehoord om te trouwen met een meisje dat niet besneden was", herinnert Merin zich.

"Bijna al mijn dochters zijn besneden. Zodra een van mijn dochters vrouw begon te worden, zei ik tegen mijn vrouw dat het meisje besneden moest worden. Mijn vrouw regelde dit dan en ik bemoeide me daar verder niet mee. Het was echt iets dat vrouwen afzonderlijk van de mannen regelden en uitvoerden. Nadat het meisje besneden was, vierden wij vervolgens een groot feest. Het hele dorp kwam dit ritueel met ons vieren."

Ik was enorm geschokt

Drie jaar geleden hebben de medewerkers van Amref Flying Doctors Merin en de andere stamoudsten onderwezen over de vele risico's van meisjesbesnijdenis. "Ik was geschokt toen ik hoorde dat meisjesbesnijdenis zo ontzettend pijnlijk is. Het was vreselijk om te horen dat de besnijdenis ernstige en soms zelfs dodelijke bloedingen kan veroorzaken. Ik had nooit nagedacht over de complicaties die kunnen optreden tijdens een latere bevalling. Ik voelde me slecht dat ik dit mijn dochters heb aangedaan. Daarom hebben ik en de andere stamoudsten besloten om met deze culturele praktijk te stoppen. We hebben dit aan onze hele gemeenschap opgelegd."

Alternatief ritueel

Tijdens het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis geeft Amref Flying Doctors educatie aan zowel jongens als meisjes. Hierbij wordt niet alleen gesproken over schadelijke culturele tradities zoals meisjesbesnijdenis, tienerzwangerschappen en kindhuwelijken, maar ook over hun rechten, gezondheid en eigen lichaam. Deze educatie draagt bij aan het versterken van het zelfbeeld en het maken van eigen keuzes.

Merin zegt: "Dit vind ik een goed initiatief. Vroeger kregen wij als jongens wel wat levenslessen van onze grootvaders, maar we leerden niets over onze gezondheid of seksueel overdraagbare aandoeningen."

“Er ontstaat meer gendergelijkheid binnen de Masai-cultuur. Aangezien de tijden veranderen, is het goed dat we als Masai ook veranderen”

Verandering van binnenuit

Verandering van binnenuit. Merin heeft gezworen nooit meer een van zijn dochters of kleindochters te laten besnijden. Als stamoudste heeft hij veel invloed binnen zijn dorp. Daarom is zijn mening belangrijk om een eeuwenoude traditie zoals meisjesbesnijdenis te stoppen. “Als ik mij uitspreek tegen deze praktijk dan zullen er meer volgen. Het is goed dat onze gemeenschap verandert. We beginnen steeds meer de voordelen van het alternatieve ritueel voor meisjesbesnijdenis te zien. Zo merken we dat meer meisjes hun school afmaken, wat hen een grotere kans geeft om later een goede baan te krijgen."

Ja, ik wil helpen om meisjesbesnijdenis te stoppen

Met uw steun kunnen we stamdoudsten zoals Merin voorlichting geven over de gevaren van meisjesbesnijdenis.

delen
Helpt u de slachtoffers in Kenia?
doe een gift