"Afrikaanse groei en Nederlandse verbinding in jaar vol contrasten"

Patricia Vermeulen is ruim vijf jaar directeur van Amref Flying Doctors. Lees haar blog over het wederom bewogen coronajaar en het werk van Amref Flying Doctors.

Brochure aanvragen
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
Telefoonnummer
Adresvelden
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht
  • Dit veld is verplicht

De coronacrisis heeft wederom laten zien dat Afrika nog steeds ‘last in line’ is. Dat is een pijnlijk besef. Maar het zorgt er ook voor dat we als Afrikaanse organisatie nog strijdlustiger in actie zijn gekomen.

Ongelijkheid
De extreme ongelijkheid is wéér aangetoond. De beschikbaarheid, of eigenlijk de onbeschikbaarheid, van vaccinaties op het Afrikaan- se continent is schrijnend. De vaccinatiegraad is daar na 2 jaar pas 11%. Daar kunnen we ons als rijke landen collectief voor schamen. En wij voelen dit leed, vanuit onze collega’s en vanuit ons werk. Het bestrijden van deze ongelijkheid is onze motivatie om - ondanks wéér een jaar thuiswerken en gecancelde evenementen - ons meer dan ooit samen in te zetten voor een gezond Afrika.

Zelfredzaam
Het is bemoedigend om de strijdlust te zien bij onze Afrikaan- se collega’s. De frustratie over de ieder-voor-zich-aanpak van landen in Europa en Amerika is groot. Toch wordt deze crisis aangegrepen om als continent nog beter voorbereid en zelf- redzaam te worden bij een volgende pandemie, bijvoorbeeld door te pleiten voor productie van vaccins in Afrika en investe- ringen in de gezondheidszorg.

Groeiende rol in Afrika
We groeiden in onze rol als belangrijke zorgorganisatie, onder andere in de strijd tegen corona op het Afrikaanse continent. De Afrikaanse organisatie haalde zelf meer geld op dan ooit om onze succesvolle aanpak op te schalen. Zo trainden we ruim 325.000 zorgverleners en bereikten we ruim 4,9 miljoen mensen met activiteiten op het gebied van water-, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Amref staat op de kaart om in de toekomst een nóg grotere rol te spelen bij het bestrijden van gezondheidscrisissen in Afrika en op wereldniveau. Zij-aan-zij met Afrikaanse overheden en instanties als de Afrikaanse Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Amrefs kennis werd breed gedeeld via invloedrijke media als CNN én in een gesprek met President Biden. Hier zijn we trots op.

Power to You(th)!
2021 was een jaar vol contrasten, maar ook bouwgrond waarop we een solide basis hebben gezet voor belangrijke projecten. Zo lanceerden we dit jaar Power to You(th), met strategisch partner het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma rond het uitbannen van schadelijke praktijken, zoals meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, draait volop in zeven landen. Het programma wordt volledig gedragen door jongeren. Zij bepalen de inhoud en komen in actie. Onze Nice Leng’ete is inmiddels een bekend voorbeeld van de kracht door en voor jongeren. Eens vluchtte ze voor haar besnijdenis, nu is zij als jonge vrouw - met de steun van Amref - een rolmodel voor andere meiden. Naast dat zij dit jaar een boek schreef, opende ze dit jaar haar eigen opvangplek waar meisjes de vrouw van hun dromen kunnen worden.

Asante Sana!
Ik wil iedereen die op welke manier dan ook het afgelopen jaar
iets voor ons heeft betekend, heel hartelijk danken! Al was er veel tegenwind, we behielden samen de spirit. Hiervoor wil ik ook mijn team bedanken. Want, een groot fondsenwervingsevent een week van tevoren verzetten of gemotiveerde fietsers moeten teleur- stellen, omdat de Africa Classic voor het tweede jaar op rij door reisbeperkingen niet doorgaat, is allesbehalve leuk. Toch zijn we doorgegaan, en vonden we elke keer nieuwe manieren om onze relaties te betrekken en onze doelen te bereiken. Dat kunnen we alleen met de hulp van jullie - onze achterban - die Amref ook in deze uitdagende tijd zijn blijven steunen. Asante Sana!

Patricia Vermeulen, mei 2022

 

delen
Draagt u bij aan goede zorg in Afrika?
doe een gift